Workerscontrol.net – O nama

Workerscontrol.net – O nama

Ova stranica predstavlja virtualnu knjižnicu koja prikupljava dokumente i znanstvene članke na temu radničke kontrole i radničkog samoupravljanja – uključujući historijsku i suvremenu perspektivu. Činjenica da radnici i radnice u različitim vremenima i pod različitim uvjetima nastoje preuzeti kontrolu nad produkcijom i radnom okruženju, ukazuje na teorijsku i političku relevantnost tematike i prevazilazi uski okvir radnog mjesta i produkcije. Naprotiv, ona ukazuju na mogućnost alternativnog poretka cjelokupnog društva. Ne prihvatanjem ideje privatnog vlasništva i preuzimanjem samostalne kontrole nad radom, radnice i radnici su doveli u pitanje cjelokupnu strukturu kapitalističkih produkcionih odnosa. Oni su s time otvorili, dosad kratkotrajno, prostor za samoupravljačke odnose.

Taj emancipatorski karakter radničke kontrole legitimira prikupljanje dokumentacija i analiza. Široko saznanje o njoj nije samo iz teorijske već još više iz političke perspektive značajno. Prikupljanjem i širenjem te građe nastojimo aktivirati tendencije koje upravo radničko samoupravljanje stavljaju u prvi red političke i sindikalne prakse. Pogled na povijesne alternative i prakse treba da bude prilog stvaranju protivhegemojie vladajućoj dogmi o ne postojanju alternative kapitalističkim odnosima.

Ova stranica ovisi o učešću naših posjetiteljica i posjetitelja. Ako posjedujete tekstove koji našu knjižnicu mogu obogatiti, jednostavno ih nam dostavite – mi se radujemo svakom prijedlogu. U našoj redakciji imamo urednike za različite tematike i jezike.

Pošaljite Vaše prijedloge odgovornom uredniku ili na našu opću kontakt adresu.

 

Uz podršku:

Stiftung Menschenwürde und Arbeitswelt (Berlin)
http://www.labournet.de/stiftungMundA

 

Aktion Selbstbesteuerung e.V. (D)
http://www.aktion-selbstbesteuerung.de

 

Solifonds der Hans-Böckler-Stiftung (D)
http://www.boeckler.de/98.htm


Rosa-Luxemburg-Stiftung (D)
http://www.rosalux.de

 

Professional Staff Congress and Research Foundation of the City University of New York (USA)
http://www.rfcuny.org/rfwebsite/research/content.aspx?catID=1190